Leverantörsreskontra som öppna data - hur du publicerar

Alla kommuner och myndigheter genomför inköp av produkter och tjänster och har andra utgifter vars resultat representeras som leverantörsreskontra. Årligen görs inköp för nära 800 miljarder kronor så det är viktigt både för medarbetare inom offentlig sektor och medborgare som skattebetalare att kunna se vilka dessa är samt de resultat det leder till. För att det ska bli så enkelt som möjligt att kunna använda och ta del av gjorda inköp bör informationen om inköpen publiceras som öppna data. Dessa kan vem som helst kan se, analysera och använda hur de vill. Om du aktiverat skördning till dataportaler som dataportal.se kan du enligt DCAT-AP visa upp att du publicerat enligt specifikationen - lättare för tagare!

Inom ramen för projektet NSÖD (Nationell Skalning Öppna Data) har vi på MetaSolutions samordnande att ta fram en specifikation för hur informationen bör publiceras som öppna data. Arbetet påbörjades redan 2019.

Genom det gemensamma arbete med specifikationen har flera myndigheter och kommuner också börjat sina publiceringar. Del i arbetet har även olika aktörer inom offentlig sektor och leverantörer varit inblandade för att det ska vara möjligt för dem att stödja specifikationen.

Det finns en del utmaningar när denna information ska publiceras och vi har försökt ta höjd för dessa i arbetet och lagt till mer information i rekommendationen.

Diskutera gärna alla aspekter kring datamängden och denna specifikation här i tråden. Både hur den kan och bör publiceras samt tankar och synpunkter du som användare av informationen har.

Specifikationen finns publicerad här och är tillgänglig att välja på den nationella dataportalen dataportal.se .

Specifikationen består av följande filer:

Specifikation för publicering av leverantörsreskontra
Här finns beskrivning av specifikationen och en guide för vad som behöver göras för att publicera leverantörsreskontra som öppna data. Detta är ofta det bästa dokumentet att läsa först.

Terminologi med olika grunder för inköp
En grundläggande enkel terminologi för att standardisera uttryck som används kopplat till specifikationen.

Källkod - validering
Här finns den tekniska källkoden som ligger till grund för hur leverantörsreskontra ska publiceras. Vilken information som ska publiceras och definitionen av varje datapunkt. Källkod finns på GitLab här.

Leverantörsreskontra - JSON schema
Ett exempel på hur den tekniska rekommendationen kan se ut när man implementerat den i JSON-format.

Leverantörsreskontra - CSV schema
Ett exempel på hur den tekniska rekommendationen kan se ut när man implementerat den i JSON-format.

Leverantörsreskontra - DCAT-AP-SE
Ett förslag på metadata enligt specifikationen DCAT-AP-SE som används för att göra information sökbar på Sveriges dataportal dataportal.se. Viss metadata bör vara gemensam för alla som publicerar denna information som öppna data och viss information är specifik för respektive publicerande organisation.

Se relaterade trådar Specifikation för leverantörsreskontra klar och tråden Exportera och publicera leverantörsreskontra t.ex. via ekonomisystem och TEIS.

Nu har @matthias lagt upp en första dokumentation om hur du automatiskt uppdaterar distributioner med kopplade API:er, se här: Bitbucket

Tack @joakim.borgh vid Trollhättan för att du efterfrågade detta!

Hej, i Region Blekinge har vi börjat titta på att lägga ut leverantörsreskontra som öppna data. Vi undrar om det kanske finns någon region eller kommun som skulle kunna hjälpa till med att berätta vilka fält som ni har mappat bort och varför. Har ni kanske gjort riskanalyser som vi kan få ta del av? Är det något som vi bör tänka på? Vi kommer naturligtvis själva att genomföra mappningar och riskanalyser mm.
Mvh Helena

@helena.almtjarn Fantastiskt! Jag tror att @UlrikaS kan berätta mer (men Södertälje ska ni ju träffa som du sa över telefon). Annars kan du söka på Leverantörsfakturor på Dataportal.se för att se fler exempel och även se hur Örebro gör (dock inte som öppna data enligt nationella rekommendationer).

Tror att @joakim.borgh kan berätta om hur de tänker och kommer göra i Trollhättan. Även möjligt att läsa i nyttoanalysen nedan hur andra gör.

Nyttoanalys frå RISE

Nyttoanalysen för publicering av leverantörsreskontra visar att enbart det interna värde av att publicera informationen som öppna data överstiger kostnaderna för hantering av förfrågningar från allmänheten, och leder till betydliga tidsbesparingar (särskild för större kommuner). Utöver det kommer alla värden för externa användare som ekonomiska-, demokratiska- och servicevärden.

I arbetet har forskare på RISE, intervjuat företrädare för Göteborg, Lidingö, Skövde, Varberg, Karlskrona, Uppsala och Skellefteå varav Göteborg och Lidingö redan publicerade denna data som öppna data. Andra intressenter har också intervjuats för att skapa en mer heltäckande bild.

Göteborgs stad kan potentiellt spara ca 2,3 miljoner kronor/år tack vare frågor om att ta del av fakturor som nu inte behöver besvaras. Trots detta ser de flesta de demokratiska aspekterna genom ökad öppenhet och insyn som viktigare nyttor än de ekonomiska.

  • Minskad förfrågningshanteringstid på grund av:
  • Möjligheter att hänvisa en person till öppna data-filer
  • Mer exakt och tydligare formulering av frågor

Kommuner får färre förfrågningar eftersom människor själva kan komma åt och kolla öppna data-filer.

De som redan publicerar leverantörsreskontra som öppna data ser få eller inga problem med att göra detta medan de som ännu inte börjat har många frågetecken. De som kommit igång ser också att fler värden skapas än de som ännu inte börjat fundera på publicering.

Rapport och relaterat material finns publicerat på DiVA:

Presentation (pdf, engelska), ej i DiVA
En presentation för nyttoanalysen.

Rapport (word, engelska)
En hel rapport för nyttoanalysen.

Uppföljningsstudie i Varberg (word, svenska)
En uppföljningsstudie som belyser Varbergs resa för att publicera denna data som öppna data.

Vetenskaplig artikel (pdf, engelska)
Vetenskaplig artikel baserad på analysen.

Handledning för socioekonomisk analys av värde av publicering av öppna data

En handledning för att genomföra analyser för fler informationsmängder.