Tips: Enkelt sätt att publicera Kolada-datat på ett väl anpassat och snyggt vis

Hej!

Det är ganska enkelt att skapa sig en sammanfattning av Kolada-datat för din/dina kommuner och publicera denna som datakälla i din katalog.

Göteborg, Skövde, Töreboda, Mariestad och Gullspång har mig veterligen publicerat data från Kolada och vad man gör är att skapa en datakälla som pekar på Kolada, inte en datakälla för varje datamängd i Kolada.

För att skapa dig en snygg översikt över data kan du surfa till https://oppnadata.skl.se/. Här finns ett verktyg som heter “Kolada Visualizer”. För att använda verktyget skapar du dig ett konto och gör sedan urval för din/dina kommuner. Detta skapar en sammanfattningslänk som är lätt/snygg att publicera i katalogen.

Här är ett exempel på t.ex. Mariestads kommun: https://oppnadata.skl.se/visualizer/preview/929grtbo/1493

… vad verktyget gör är alltså att skapa en sådan “översiktsbild” i form av länken. Den länken lägger man till som datakälla. Det finns en manual/instruktion om hur man använder verktyget på oppnadata.skl.se

Kika gärna i katalogen för Göteborg eller Mariestad, Töreboda eller Gullspång för att se hur vi har lagt upp datakällan och knyck gärna vårt upplägg :slight_smile:

Jag tar gärna emot tips och förslag på förbättringar - det som jag skapat är delvis knyckt från Göteborg men är på inget sätt ett facit - så har ni bättre idéer eller fält/förslag man kan lägga till så tar jag tacksamt emot!

Tomas Monsén, MTG.

1 gillning