Vilken är en bra och enkel datamängd att börja med att publicera?
Ett exempel på bra datamängd att börja med är RSS-flöde. Det är en benämning som ofta kallas för flöde. Det kallas även webbflöde, nyhetsflöde, aktivitetsflöde, bloggflöde - kärt barn har många namn. Detta beror på dess flexibilitet i att skapa ett flöde av olika typer av data på standardiserat sätt.
En organisation som börjat med detta är Toreböda kommun. Användaren @tomas.monsen har gjort en bra beskrivning och publicering som är bra att följa och finns att se på Dataportal.se.
Ett RSS-flöde som datamängd kan ha flera olika distributioner för att göra det lättare att förstå och använda. Exempelvis går det ofta att filtrera RSS-flöde baserat på olika typer av aktiviteter. Formatet ska ofta anges som RDF/XML. Som exempel tar vi Formas.se där det länkas till olika RSS-flöden. Ett för utlysningar, ett för nyheter och ett för evenemang.
Dessa kan anges som unika distributioner med egna separata åtkomstadresser även om de är varianter av samma ursprungliga källa. Det bör även finnas en generell distribution med en åtkomstadress som leder till alla händelser i flödet. Alla distributioner bör beskrivas för respektive typ data som flödar per länk.
Ofta arbetar kommunikatörer med denna datamängd via organisationens webbpubliceringsverktyg och därför är det bra att ha förankring och gärna aktivt deltagande med kommunikationsavdelningen i utvecklingen. RSS-flöden gör att fler kan nå informationen och är inte lika begränsande som att vara på en stängd plattform som begränsar räckvidd. RSS bidrar på så sätt till en mer öppen och tillgänglig webb där du kan välja sätt att ta in informationen.
RSS en förkortning för de tekniska namnen Rich Document Format (RDF) Site Summary och Really Simple Syndication. Det går att läsa mer om RSS-flöden på svenska Wikipedia-sidan.