Hur kan andra konsumera och använda vår öppna data och hur hjälper vi dem att komma igång? Case: Hemnet och Skoldata

Det finns idag många möjligheter att få andra att använda ens öppna data. Det här är vissa steg och riktlinjer:

  • Publicera genom en mall (manuellt om ni har det EntryScape-paketet, lågt hängande frukt)
  • Publicera enligt specifikation (lågt hängande frukt
  • Kommunicera ut datapubliceringen på er blogg och sociala medier-plattformar. Använd #hashtags som potentiella tagare använder och som är relevant för datamängne.
  • Till exempel passar #EdTech för specifikationen Skoldata. Känner du till potentiella tagare för datamängden, t.ex. Hemnet.se, Norban.se och fler inom PropTech och EdTech så gör en ping till dem direkt i era inlägg antingen från organisationen eller privat konto för att uppmärksamma dem!

Case: Hemnet använde Skoldata enligt specifikation

Södertäljes skolor visar i Hemnet och det kom till efter MetaSolutions dialog med dem och framtagandet av specifikationen Skoldata som idag används av flera kommuner. Detta gjorde det lättare för Hemnet att använda data genom att Södertälje publicerar enligt specifikation. Det är även viktigt att som publicist peka på att specifikationen följs genom fältet “Uppfyller” i DCAT-AP som självklart finns i EntryScape.

Om Hemnet och fler tagare även skulle kunna ta del av exempelvis motionsspår och naturreservat som kan synas på deras fastighetskarta så kan organisationen inleda dialog och skapa kommunikation med potentiella tagare som Hemnet då också. MetaSoutions kan stötta i denna process då vi redan har relationer med konsumenter och bygger vidare på fler relationer av tagare.

Vissa av dessa hittar ni under vår sida för Partners. Vi hjälper gärna publicerande organisationer men behöver komma överens om hur vi ska göra det tillsammans. :slight_smile: